Откриване на обновената сграда на Начален етап на Второ основно училище “Васил Левски”

Откриване на обновената сграда на Начален етап на Второ основно училище “Васил Левски”

Откриване на обновената сграда на Начален етап на Второ основно училище “Васил Левски”


Министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, заедно с кмета на община Костинброд г-н Трайко Младенов и директорката г-жа Красимира Манова откриха реновираната сграда на Второ ОУ „Васил Левски” в кв. Маслово. Дошли да уважат събитието бяха и г-н Любен Кънчев – зам.-министър на туризма, г-жа Росица Иванова – Началник на Регионално управление по образование – София регион, г-н Николай Борисов- зам.-областен управител на Софийска област, г-н Васил Цветков и г-н Юлиян Ангелов- Народни представители от 44-то Народно събрание, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, г-жа Анна Радовска- зам.-председател на ОбС-Костинброд, общински съветници, г-н Александър Ненов, инж.Габриела Георгиева и г-жа Теодора Гогова- зам.-кметове на община Костинброд, директори на училища, детски градини и центрове, и много жители на община Костинброд. Второ ОУ “Васил Левски” в кв. Маслово, гр. Костинброд е открито през 1879 г. Към днешна дата се обучават около 100 деца в начален етап и подготвителна група, като преподават 14 учителя.

Училището разполага с училищен бус, с който се превозват децата от съседните села. Община Костинброд изпълни проект за енергийна ефективност на сградата на Второ ОУ „Васил Левски“ кв. Маслово, гр. Костинброд. С изпълнение на дейностите по проекта се даде нов облик и модерна визия на училището, като осигури комфортни условия за учене, занимания, игри на своите ученици, както и подобряване условията на труд за преподавателите и служителите.

За малко повече от 6 месеца, училището има новоизградени и обособени санитарни възли и котелно помещение, като отоплението е на газ. Покривната конструкция, дограмата на прозорците и вратите са изцяло подменени. Във всички помещения гредоредът е заменен със стоманобетонни плочи. Стените и таваните са с гипсокартон. Подовите настилки в коридорите и баните са гранитогрес , в класните стаи – на паркет. Електро и ВиК инсталациите са изцяло сменени, като класните стаи са снабдени с ново модерно осветление. Второ ОУ “Васил Левски” разполага с рампа за хора в неравностойно положение, а в двора на училището има ново осветление и обособено място за открит урок.

Възпитаниците на училището представиха блестяща програма, с участието на бивши ученици. Всички получиха поздрави и аплодисменти. Талантливите деца поздравиха гостите и изпълниха стихове и песни, посветени на своето любимо училище.

Отец Крум отслужи водосвет за здраве и благополучие, а след програмата от децата г-жа Красимира Манова – директор на Второ ОУ ”Васил Левски” поздрави всички присъстващи, като заяви, че е горда да е директор именно на това училище с толкова прекрасни деца и преподаватели. Директорката благодари на кмета на община Костинброд за реализирания проект, благодарение на който сградата на училището от остаряла, опасна и неугледна се е превърнала в образец на едно бутиково училище. Директорката си пожела догодина от 100 деца, училището да обучава 200. Г-жа Манова даде думата на кмета на община Костинброд. Г-н Младенов заяви: „ "Приоритетно за община Костинброд е да се продължи обновяването и модернизирането на общинската образователна инфраструктура. Това нямаше как да се случи, ако през последните седем години държавата и нейното управление не стоеше плътно зад нашата община. След въвеждането на енергийно ефективните мерки на сградите на СУ „Д-р Петър Берон”, ОУ „Отец Паисий“ с. Петърч, НУ „Отец Паисий“ с. Драговищица, Първо ОУ „Васил Левски” и проектът за реновирането на ПГВМСС ”Св.Георги Победоносец”, съм горд, че успях да обновя и сградата на Второ ОУ „Васил Левски“ в кв. Маслово, гр. Костинброд. Децата вече имат възможност да се обучават в училище, което е изцяло обновенно и оборудвано.”

Г-н Младенов връчи на директорката г-жа Манова удостоверението за експлоатация и пожела успешна учебна година! „Доверието е в основата на съвременното образование, доверието между родител и учител, между семейството и училището. Посланието ни към родителите е „Да вярваме на учителите“. С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев застана пред всички гости, дошли заедно да открият начален етап на Второ ОУ „Васил Левски” в кв. Маслово. Г-н Вълчев подари нов училищен звънец на директорката г-жа Красимира Манова.

Заместник-министърът на туризма г-н Любен Кънчев приветства всички и с голяма гордост заяви, че това училище има бъдеще и то е точно с тези преподаватели и училищен съвет. Зам.- министърът посочи община Костинброд като пример в образованието и културата. След като се преряза официално лентата, всички гости разгледаха новата сграда. Силно впечатение направи стаята за първокластниците. Нова, подготвена с учебни помагала за понеделник – първи учебен ден за учебната година 2018/2019.